Saturday, August 15, 2009

PETUA MASAKAN

Sebagai seorang suri rumah pasti mereka mempunyai masalah di dapur.Semoga petua yang dipaparkan di bawah ini sedikit sebanyak dapat membantu suri rumah yang menghadapi masalah berkenaan perkara-perkara seperti di bawah...

Mengekalkan Kesegaran Sayuran

-Sayuran yang disimpan didalam peti ais beberapa hari akan hilang kesegarannya. Cubalah rendamkan sayuran tadi di dalam air yang dicampurkan dengan sedikit cuka selama beberapa minit dan hasilnya juga akan menghilangkan kekotoran pada sayuran tadi.

Jemput-jemput Sentiasa Lembut

-Bancuh adunan jemput-jemput dengan air suam. Kemudian goreng seperti biasa. Hasilnya jemput-jemput anda akan sentiasa lembut, walaupun setelah ianya sejuk.

Menghilangkan pahit peria

-Untuk menghilangkan pahit peria, cuba potong peria dan rendam didalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, toskan dan sedia untuk dimakan...

Ikan Tidak Melekat Dikuali

-Ketika menggoreng ikan, perap ikan bersama asam gelugur. Kemudian goreng asam gelugur hingga hitam diikuti ikan. Hasilnya, ikan tidak melekat lagi.

Tauhu Tidak Melekat Dikuali

-Tauhu akan melekat jika digoreng. Taburkan garam halus pada permukaan atas dan bawah tauhu sebelum digoreng. Hasilnya, tauhu tidak melekat lagi.

Masakan Termasin

-Untuk mengatasi masalah ini, cubalah beberapa petua yang dicadangkan ini :-
1. Setelah gulai mendidih, tutup api dan periuk. Biarkan beberapa minit.
2. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan dikeringkan. Tutup semula masakan tadi.Rasa masin akan hilang dengan sendirinya.
3. Potong dua atau tiga biji kentang berbentuk dadu. Masukkan ke dalam masakan termasin. Setelah kentang itu lembut, keluarkannya semula.

Merasa Makanan di Bulan Puasa

-Ketika di bulan puasa agak sukar untuk kita menentukan rasa garam atau gula. Cara yang paling mudah ialah dengan meletakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika didapati bulatan itu berbentuk kecil dan kemas bermakna telah cukup rasanya.Letakkan setitik kuah di atas jari tangan anda. Jika kuah tersebut tidak meleleh, tandanya sudah cukup manis.

Memasak Nasi yang Mentah

-Isi air di dalam cawan dan letakkan di dalam periuk yang berisi nasi. Tutup periuk dan perlahankan api hingga nasi masak.

Mengelakkan Nasi Hangit

-Nasi yang dimasak akan menjadi kurang enak jika didapati hangit. Caranya, sebelum memasak nasi, masukkan satu sudu kecil marjerin ke dalam periuk.

Mengelakkan Bau Hangit Nasi

1. Masukkan beberapa tangkai cili kering dan tutup dengan daun pisang. Bau hangit akan hilang.
2. Ambil kulit bawang, cuci dan masukkan ke dalam periuk nasi yang hangit tadi dan tutupkan
3. Ambil daun pandan, masukkan ke dalam mangkuk dan letakkan pada tengah-tengah nasi yang hangit.

Memilih Sayur - Sayuran


1. Kobis : Pilih jenis yang ringan dan rongganya besar-besar.

2. Sawi : Pilih sawi yang berdaun lebar tetapi batangnya kecil.

3. Timun : Pilih timun yang lurus dan pangkalnya kurang warna hijau tua.

4. Tomato : Pilih tomato yang warnanya kehijau-hijauan sedikit.

5. Ubi Keledek : Pilih buah yang lurus dan bersih kulitnya.

6. Bendi : Pastikan hujungnya lembut




No comments:

Post a Comment